Seminar Penguatkuasaan Bersepadu Dalam Pengurusan Hutan Berkekalan “Sehati Sejiwa Mencegah Rasuah Dalam Sektor Perhutanan” Dan Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP)

Kuantan, 15 November 2016 - Seminar bertajuk Penguatkuasaan Bersepadu Dalam Pengurusan Hutan Berkekalan “Sehati Sejiwa Mencegah Rasuah Dalam Sektor Perhutanan” Dan Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) anjuran Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) dengan kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Negeri Pahang telah berjaya diadakan di Hotel Vistana, Kuantan pada 15 Novermber 2016. Seramai lebih kurang 200 orang peserta telah menyertai seminar tersebut yang terdiri daripada kakitangan JPNP, Kontraktor Pengusahasilan, Kontraktor Pembangunan Hutan dan Pekilang Industri Berasas Kayu.

Tujuan seminar ini diadakan adalah untuk mendapatkan kerjasama dan merangka satu usaha pencegahan rasuah secara bersepadu dan secara berterusan melalui usaha dalaman yang melibatkan pihak swasta sektor perhutanan iaitu kontraktor pengusahasilan dan pembangunan hutan serta pekilang industri berasas kayu. Ia juga bertujuan untuk mendapatkan sokongan daripada semua pihak yang berkaitan dengan pengurusan hutan dan bagi meningkatkan kefahaman mengenai isu-isu integriti serta tadbir urus yang berkaitan dan seterusnya mencadangkan apa-apa penambahbaikan.

Seminar yang dirasmikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang, Yang Berhormat Dato' Sri Muhammad Safian bin Ismail itu telah diisi dengan tiga (3) pembentangan kertas kerja iaitu Pengurusan Hutan secara Berkekalan dan Penguatkuasaan Hutan Dalam Negeri Pahang oleh Dato' Mohd Zin bin Yusop, Timbalan Pengarah Perhutanan Negeri Pahang, Pengukuhan Integriti Dalam Sektor Perhutanan, Harapan dan Cabaran oleh Tuan Hairuzam Bin Mohamad Amin @ Hamim, Ketua Unit Integriti Perhutanan Semenanjung Malaysia serta Hasil Kajian, Isu dan Cadangan Serta Kesan Kepada Alam Sekitar oleh Prof Dr. Maketab Bin Mohamed dari Persatuan Pencinta Alam Sekitar Malaysia. Turut diadakan adalah sesi soal jawab antara ahli panel dan peserta seminar di penghujung seminar.

Majlis Penyampaian Amanat dan Penghargaan kepada Pesara Tahun 2016

Kuantan, 27 Oktober 2016 - Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) telah menganjurkan Majlis Penyampaian Amanat dan Penghargaan kepada Pesara JPNP Tahun 2016 bertempat di Dewan Utama Kompleks Yayasan Pahang, Tanjung Lumpur. Pada majlis tersebut, Pengarah Perhutanan Negeri Pahang, Dato' Indera Haji Mohd Paiz bin Kamaruzaman telah menyampaikan amanat kepada lebih kurang 300 kakitangan jabatan yang hadir. Dalam ucapan beliau, turut dinyatakan bahawa khidmat pesara jabatan masih lagi boleh digunakan berdasarkan kemahiran-kemahiran khusus yang dimiliki oleh pesara tersebut.

Sebagai menghargai jasa dan sumbangan kakitangan yang telah dan akan bersara pada tahun 2016, jabatan telah menyampaikan saguhati serta sijil penghargaan kepada 59 orang pesara pada majlis tersebut. Turut dirai pada hari tersebut ialah 15 orang kakitangan yang telah berkhidmat melebihi 30 tahun. Turut berucap pada majlis tersebut ialah Encik Najmuddin bin Johar yang mewakili para pesara sebagai penghargaan dan peluang menyampaikan kata-kata penghargaan kepada jabatan. Beliau turut menyelitkan pesanan kepada kakitangan sedang berkhidmat bahawa setiap masalah yang timbul dalam tugasan harian perlulah dirujuk bersama ketua masing-masing bagi mendapatkan penyelesaian.

Seminar Perhutanan Peringkat Negeri Pahang Tahun 2016

Kuantan, 6 Oktober 2016 - Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) telah menganjurkan satu Seminar Perhutanan Peringkat Negeri Pahang bertempat di Kompleks Dagangan Mahkota, Kuantan. Seramai 150 orang peserta daripada pegawai dan kakitangan beruniform telah menghadiri seminar ini bagi mendengar dan memberi input untuk sembilan (9) kertas kerja yang dibentangkan oleh pegawai-pegawai kanan JPNP. Kertas kerja ini meliputi beberapa perkara yang menjadi isu dalam sektor perhutanan antaranya melibatkan bidang pengurusan hutan, penguatkuasaan hutan, teknologi maklumat dan silvikultur.

Selain itu, para peserta turut berpeluang melihat perkembangan teknologi terkini dalam bidang perhutanan seperti drone, laser measure distance terkini dan alat keluaran Huqsvarna terbaru melalui pameran yang bertempat di lobi dewan seminar. Majlis Perasmian Seminar ini disempurnakan oleh Pengarah Perhutanan Negeri Pahang, Dato’ Haji Mohd Paiz bin Kamaruzaman dan diiringi oleh tiga (3) orang Timbalan Pengarah JPNP. Dengan terlaksananya seminar seperti ini, Jabatan berharap agar dapat mewujudkan sesi perbincangan dan percambahan idea dalam skala yang besar di antara pihak atasan dengan pihak pelaksana bagi meningkatkan mutu dan kualiti pengurusan hutan di negeri Pahang pada masa kini dan akan datang.

Penutupan Sementara Taman Eko Rimba dan Hutan Taman Negeri

Dimaklumkan mulai 1 November 2016 hingga 31 Januari 2017, semua Taman Eko Rimba dan Hutan Taman Negeri di Negeri Pahang akan ditutup kepada semua pengunjung untuk menjalankan aktiviti termasuk pendakian gunung disebabkan cuaca yang tidak menentu dan musim tengkujuh yang melanda negeri ini. Pengunjung yang tidak mematuhinya, tindakan undang-undang akan dikenakan di bawah Akta Perhutanan Negara 1984. Sebarang pertanyaan boleh berhubung terus ke Jabatan Perhutanan Negeri Pahang: 09 -5732911 - 2914.

Kem Perhutanan Peringkat Negeri Pahang Tahun 2016

Kuantan, 25 September 2016 - Jabatan Perhutanan Negeri Pahang telah menganjurkan Kem Perhutanan Peringkat Negeri Pahang 2016 pada 23 hingga 25 September 2016 bertempat di Pusat Latihan Perhutanan Pahang, Belimbing, Kuantan. Kem yang diadakan setiap dua tahun sekali ini melibatkan seramai 92 orang pelajar daripada 25 sekolah menengah sekitar daerah Kuantan dan Temerloh dan 19 orang guru pengiring. Kem ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada orang awam terutamanya generasi muda tentang kepentingan hutan dan memupuk kesedaran agar mencintai alam sekitar.

Selama 3 hari pelajar telah didedahkan tentang ilmu perhutanan dan aktiviti lasak seperti “Night Walk”, “Jungle Trekking”, “Jungle Survival”, Memanjat Pokok dan “Orienteering” yang dikendalikan oleh urusetia daripada Unit Latihan, Pejabat Hutan Daerah Kuantan/Pekan/Maran, Unit Silvikultur dan Pejabat Ladang Hutan Kemasul. Selain itu, pelajar juga dikehendaki membuat persembahan mengikut kreativiti masing-masing berkaitan hutan dan berpeluang menanam pokok buah-buahan nadir hutan pada hari terakhir.

Majlis Perasmian Penutup Kem Perhutanan ini dirasmikan oleh Haji Azmer Bin Mohammad, Timbalan Pengarah Perhutanan (Pembangunan II) Jabatan Perhutanan Negeri Pahang dan dihadiri oleh Encik Abdullah Sani Bin Abdul Rahman, Penolong Pengarah Sektor Pengurusan Pembangunan Kemanusiaan Jabatan Pendidikan Negeri Pahang mewakili Pengarah Pendidikan Negeri Pahang serta pegawai-pegawai kanan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang.

Kem Perhutanan ini telah berjaya mencapai matlamatnya dan mendapat banyak reaksi positif daripada kalangan pelajar serta guru pengiring. Kebanyakan maklumbalas yang diterima meminta agar Kem Perhutanan ini kerap diadakan iaitu setahun sekali dan memanjangkan tempoh kem dengan pengisian lebih banyak program lasak berunsurkan hutan.

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

Map JPNP   Streetview JPNP   Instagram JPNP

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Isnin 19 Oktober 2020.
Hari Ini 7
Semalam 284
Minggu Ini 291
Bulan Ini 4625
Jumlah Pelawat 136792

Test

sasasasasasasasa