• Utama
  • Berita
  • 2011
  • Lawatan Sambil Belajar PEKSJAP Temerloh/Bera ke Negeri Perlis

Bencana Banjir di Negeri Pahang

Kuantan, 31 Disember 2014 - Sehingga artikel ini ditulis, hampir kesemua daerah dalam negeri Pahang telah dilanda banjir sejak lebih seminggu yang lalu. Bencana banjir ini juga telah menyebabkan ramai kakitangan awam tidak dapat hadir bertugas akibat kediaman dilanda banjir, terkandas dalam perjalanan dan juga terkandas di lokasi kediaman masing-masing akibat banyak jalan ditutup.

Bagi kes tidak dapat hadir bertugas disebabkan kecemasan am sebegini, penjawat awam bolehlah mendapatkan pengesahan kejadian kecemasan am daripada punca-punca berikut:

a)   Pegawai Daerah atau Penghulu,
b)   Balai Polis,
c)   Jabatan Penerangan,
d)   Jabatan Kebajikan Pasyarakat,
e)   Siaran media massa.

Ketua Jabatan bolehlah menimbang dan memperakui pengesahan berikut dan pegawai yang terlibat boleh diberi kebenaran tidak hadir berkerja akibat kecemasan am. Sebaik sahaja pegawai tersebut hadir bertugas semula, mereka perlu mengemukakan satu perakuan seperti di Lampiran A dalam Pekeliling Perkhidmatan Bil. 1 Tahun 1986 - Peraturan Memberikan Kebenaran Tidak Hadir Kerja Atas Sebab-Musabab Kecemasan Am. Perakuan ini mestilah mendapat pengesahan Ketua Jabatan masing-masing.

Cetak   Emel

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.