33 lori balak ditahan dalam Ops Limau

ROMPIN: Unit Penguatkuasa Jabatan Perhutanan Negeri Pahang menahan 33 lori balak yang melakukan kesalahan memiliki pas pemindahan melebihi 24 jam sepanjang lima hari Ops Limau, di sini, hari ini.

Operasi terbabit juga berjaya mengesan dua kes pencerobohan di Hutan Simpan Kechau, Lipis dan Hutan Simpan Iban, di sini dan merampas sebuah jengkaut.

Pengarahnya, Datuk Dr Mohd Hizamri Mohd Yasin berkata, operasi sempena musim perayaan itu turut membabitkan agensi penguatkuasa lain seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Beliau berkata, Ops Limau diadakan membabitkan aktiviti sekatan jalan raya di 'laluan panas' di seluruh negeri yang sering digunakan sebagai laluan memindahkan kayu balak tanpa lesen dan pas pemindahan.

"Selain menumpukan laluan utama di negeri ini kita juga turut membuat sekatan jalan raya dibeberapa jalan negeri dan Persekutuan termasuk membabitkan jalan bersempadan dengan Pahang," katanya pada majlis penutup Ops Limau di stesen penguatkuasa timbang JPJ Palong, di sini, hari ini.

Hadir sama, Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan Jabatan Perhutanan Pahang, Mohd Rahim Ramli.

Mohd Hizamri berkata, Ops Limau itu disertai seramai 120 anggota penguatkuasa jabatan itu, JPJ dan PDRM dan sekatan jalan raya dilakukan waktu malam dan siang.

Beliau berkata,pihaknya akan terus melakukan operasi menerusi Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) penguatkuasa bagi mengesan dan melumpuhkan aktiviti kesalahan hutan diatas jalan raya dan kawasan hutan.

"Pada tahun lalu, pihaknya mengesan 44 kes kesalahan pencerobahan dan memindahkan hasil hutan di kawasan hutan simpan, hutan kerajaan dan hutan tanah milik.

"Bagi tempoh sama, kita mengumpul hasil denda dan kompaun membabitkan pelbagai kesalahan hutan sebanyak RM1.7 juta," katanya.

Sumber : Berita Harian oleh Mohd Rafi Mamat
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Cetak   Emel

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.