Sambutan Hari Hutan Antarabangsa 2016 Peringkat Daerah Kuantan/Pekan/Maran

Kuantan, 19 Mac 2016 - Program Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Daerah Kuantan/Pekan/Maran di Kompt. 363, Hutan Simpan Berkelah telah berjaya dianjurkan oleh Pejabat Hutan Daerah Kuantan/Pekan/Maran pad hari Sabtu, 19 Mac 2016 yang lalu. Program tersebut yang menyasarkan penanaman anak pokok telah berjaya melaksanakan penanaman 1000 batang anak pokok hutan berkualiti daripada spesies Meranti Tembaga, Meranti Temak Nipis dan Keladan. Seramai 150 orang peserta telah menyertai program ini yang terdiri daripada 60 orang pelajar dan pensyarah Kolej Matrikulasi Kuantan yang diketuai oleh Timbalan Pengarah Encik Hassanuddin bin Yahya, 30 orang pelajar Kolej Pacific Kuantan yang diketuai oleh Puan Liza binti Yazid serta kakitangan Pejabat Hutan Daerah Kuantan/Pekan/Maran sendiri.

Program tersebut telah dirasmikan oleh Timbalan Pengarah Perhutanan (Pembangunan II), Encik Samsu Anuar bin Nawi. Objektif program adalah untuk meningkatkan kesedaran masyarakat awam tentang kepentingan dan fungsi hutan kepada manusia dan alam sekitar serta memupuk sifat cintakan alam semulajadi dan menyokong kempen 1 Rakyat 1 Pokok.

Print   Email

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.