• Hari Hutan Antarabangsa 2019
  • Selamat Datang
  • Pelihara Khazanah
  • Eko Rimba
  • Certification

 

Kuantan, 23 Disember 2013 - Aktiviti pemantauan dari udara oleh Unit Penguatkuasa Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) terus dilakukan dalam usaha memastikan kegiatan yang menyalahi undang-undang tidak terus berlaku di negeri ini. Operasi yang bermula pada 23 Disember dan berakhir pada 24 Disember 2013 itu diketuai oleh oleh Pegawai Penguatkuasa Zon Pahang Barat, Encik Razali Abdu Raman, dan turut disertai oleh Pegawai Hutan Daerah Lipis, Encik A. Rahim bin Omar, Pegawai Hutan Daerah Jerantut, Encik Norddin bin Noor dan Pegawai Hutan Daerah Kuantan/Pekan/Maran, Encik Mohd. Khairul Anuar bin Rahim.

Hari pertama operasi yang mengambil masa kira-kira lima jam lebih tertumpu di kawasan Jerantut, Lipis, Raub dan Bentong termasuk sempadan Perak dan Kelantan. Manakala hari kedua operasi pula dilakukan di kawasan Kuantan, Rompin, Temerloh dan Maran seterusnya di sepanjang sempadan Pahang dan Terengganu. Selain memantau aktiviti pencerobohan hutan, operasi yang turut disertai oleh Penolong Pegawai Hutan Darah serta Renjer Penguatkuasa turut meninjau kegiatan perlombongan. Menurut ketua operasi, dilaporkan tiada sebarang aktiviti pencerobohan hutan dan kegiatan perlombongan tanpa lesen ditemui.

Secara keseluruhannya, operasi ini dianggap berjaya mencapai matlamatnya kerana memberi peluang kepada pegawai yang terbabit memantau sendiri kawasan hutan di bawah seliaan daerah masing-masing. Operasi seumpama ini akan diadakan setiap tahun dalam usaha memastikan kawasan hutan di negeri ini tidak mudah diceroboh oleh pihak tidak bertanggungjawab.

 

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

     

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Rabu 20 Mac 2019.
Hari Ini 187
Semalam 831
Minggu Ini 1018
Bulan Ini 6149
Jumlah Pelawat 35693

Test

sasasasasasasasa