Kegiatan Pindah Balak Secara Haram Tumpas

Rabu, 31  Januari 2018 - Tindakan pantas 20 anggota Unit Penguat Kuasa Pejabat Hutan Daerah Kuantan, Pekan dan Maran berjaya memintas kegiatan memindahkan 22 balak bernilai lebih RM 50 ribu secara haram dari kawasan  Hutan Simpan Temelong, Maran, kelmarin.

Pegawai Pejabat Hutan Daerah Kuantan, Pekan dan Maran, Ismail Ali Kamaruddin berkata dalam operasi bermula jam 9.00 malam itu, pihaknya menahan seorang pemandu lori berusia 50-an dan turut merampas jengkaut, lori kenderaan pacuan empat roda dan mesin memotong kayu bergergaji.
Jenis Kayu yang cuba dibawa keluar menggunakan laluan tikus di Kg. Luit, Maran ialah seraya, kempas dan meranti seraya.

Katanya sindiket terbabit dipercayai berpengalaman melakukan kegiatan menebang dan memindahkan balak serta memiliki peralatan lengkap bagi menjalankan kegiatan berkenaan.

Sindiket Curi Balak

" Musim tengkujuh digunakan sindiket mencuri balak untuk melakukan aktiviti menebang pokok. Aktiviti memindah balak menggunakan lori pula akan dilakukan selepas berakhirnya musim itu dan dijalankan pada waktu malam," katanya di sini semalam.

Balak dan jentera yang dirampas disita di pusat penyimpanan barangan kes di Pejabat Hutan Ladang Kemasul di sini.

Ismail berkata, "pihaknya akan terus meningkatkan rondaan dan pemeriksaan bagi menangani kegiatan mencuri hasil hutan yang menyebabkan kerugian kepada kerajaan, selain merosakkan alam sekitar apabila aktiviti penebangan tidak mengikut peraturan ditetapkan.

" Justeru, saya meminta kerjasama erat masyarakat stempat termasuk Orang Asli melaporkan segera kegiatan mencuri balak di kawasan masing-masing.

" Selain itu, kita akan mempergiatkan aktiviti rondaan di kawasan panas selain melakukan sekatan jalan raya dan intipan." katanya.

Print   Email

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.