• Home
  • Bantuan Laman Web

Bantuan Laman Web

Kod QR

Sila gunakan telefon pintar anda untuk mengesan kod qr yang dipaparkan di atas ini.

Arkib
Tukaran Bahasa Ketiga

PENAFIAN TERJEMAHAN BAHASA KETIGA

Terjemahan untuk bahasa ketiga pada Laman Portal Rasmi Jabatan Perhutanan Negeri Pahang adalah dibuat menggunakan proses berkomputer / sistem automatik daripada Google Translator. 

Pihak pentadbiran negeri atau agensi, kami, tidak akan mengesahkan kesahihan, kebolehpercayaan, atau ketepatan maklumat yang diterjemahkan oleh sistem ini dan seterusnya kami tidak akan bertanggungjawab pada sebarang kerugian kerana mempercayai dan bergantung kepada sistem ini sepenuhnya. Sila hubungi kami, jika anda ingin memberi aduan mengenai kesalahan terjemahan.

Kandungan rasmi yang asal boleh didapati di dalam format Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris sahaja.

Berikut adalah beberapa terjemahan bahasa yang telah disediakan. Sila pilih bahasa pilihan anda:

  1. Bahasa Cina
  2. Bahasa Tamil
  3. Bahasa Jepun
  4. Bahasa Arab
  5. Bahasa Perancis
Bantuan W3C

KEMUDAHAN CAPAIAN UNTUK ORANG KURANG UPAYA (OKU)

 

Pengguna Warga Tua

Mengecilkan saiz tulisan
Setkan saiz tulisan yang ditetapkan
Mengecilkan saiz tulisan
 

Pengguna Buta Warna

Tukar Warna Tema Kepada Warna Jingga
Tukar Warna Tema Kepada Warna Merah
Tukar Warna Tema Kepada Warna Biru
Tukar Warna Tema Kepada Warna Hijau
Tukar Warna Tema Kepada Warna Kuning
Tukar Warna Tema Kepada Warna Merah Jambu
 

Pengguna Cacat Penglihatan

a) Menggunakan Text Reader
  1) Muat turun MS Speech API dari laman web Microsoft. Jika anda menggunakan Windows 2000, besar kemungkinan sistem anda sudah memiliki komponen ini.
  2) Muat turun aplikasi Text Reader (versi Percuma) yang banyak terdapat di web sama ada versi atas talian atau instalasi di komputer. Aplikasi ini adalah 'suara' seseorang lelaki atau perempuan, yang akan bercakap dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain. Sesetengah aplikasi menyediakan format audio suara MP3 untuk disimpan dan didengar oleh pengguna.
   

FORMAT AUDIO VIDEO

  Pengguna memerlukan perisian sokongan Adobe Flash Player untuk memainkan format audio atau video.
   

PENGGUNAAN RSS

 

RSS ialah acronym kepada Really Simple Syndication RSS Rich Site Summary. Ianya adalah dalam format sindikasi berasaskan XML (Extensible Markup Language). RSS membenarkan anda membuat sindikasi berita atau sebarang maklumat dalam laman web. Ianya juga merupakan cara yang paling mudah untuk berkongsi dan memaparkan atau mengikuti tajuk berita dan maklumat pada sesuatu laman web. Jabatan Hutan Perhutanan Negeri Pahang menyediakan RSS bagi aktiviti jabatan.

  Cara Penggunaan :
  1. Lihat pada simbol ini  pada menu kanan atas Laman Web Rasmi JPNP
  2. Letakkan kursor tetikus pada simbol tersebut, klik kanan butang tetikus dan pilih Copy Shortcut. Buka perisian RssReader*, pergi pada add(+) channel/feed, klik kanan butang tetikus, "Paste" url dan tekan ok.
   
  * Maklumat lanjut penggunaan RssReader boleh diperolehi di http://www.rssreader.com.
Paparan Laman Web

Laman Web Jabatan Perhutanan Negeri Pahang ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF di mana  paparan muka hadapan akan ditentukan mengikut jenis peranti yang digunakan.

Paparan Mobile Web

Laman web Jabatan Perhutanan Negeri Pahang juga menyediakan aplikasi paparan mobile memudahkan pengguna mendapatkan informasi dan capaian ringkas daripada pihak jabatan.

Manual Pengguna
#

Print   Email

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.