• Utama
  • Hutan Lipur Daerah Termerloh/Bera
  • Hutan Lipur Gunung Senyum

Hutan Lipur Gunung Senyum

Lokasi
Kompartmen 1,2,3, dan 4 Hutan Simpan Jengka. Keluasan pembangunan lebih kurang 10 hektar. Terletak 39 km dari Temerloh dan 149 km dari Kuantan.
Tarikan
Terdapat sebanyak 19 buah gua di Gunung Senyum dan 5 lagi di Gunung Jebak Puyuh. Tiap-tiap gua ini mempunyai struktur batu yang unik dan berlainan di antara satu dengan lain. Antara ciri fizikal yang dijumpai adalah Stalagtif, Stalagmit, dan Colum yang menarik. Disamping itu setiap gua mempunyai kesan-kesan sejarah manusia zaman mesolitik. Pelbagai aktiviti yang berkonsepkan "ecotourism" boleh diadakan di Gunung Senyum sepertu berkhemah, meneroka gua-gua, berjalan malam dan aktiviti lasak seperti mendaki. Dalam aktiviti "jungle trekking" ke Gunung Jebak Puyuh, pengunjung boleh menikmati keindahan hutan asli semulajadi.
Jenis Hutan
Hutan Pamah (Batu Kapur).
Kemudahan


Asrama khas untuk lelaki dan perempuan lengkap dengan tandas dan tempat memasak.
Tapak perkhemahan untuk 400 orang serta kemudahan bilik air dan tandas. Sebuah dewan terbuka untuk 100 orang, surau, tempat penerangan, chalet, pondok rehat, gerai, tempat letak kereta, padang bola tampar, sepak takraw, dan sebuah padang serbaguna.
Par Course, jalan siar kaki dan jambatan gantung.

Cetak   Emel

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.