28 Mac 2016, Cameron Highlands - Pada 28 Mac 2016, Pejabat Pembangunan Hutan Pahang Barat, Pejabat Hutan Daerah Raub/ Cameron Highlands dan Bahagian Silvikultur dan Pemeliharaan Kepelbagaian Biologi Hutan, Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia telah bekerjasama menganjurkan Program Penghijauan Cameron Highlands Siri 1/2016 dan Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Daerah Cameron Highlands. Program ini telah diadakan di kawasan bekas teroka yang telah dilaksanakan operasi oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan terletak di Kompartmen 3, Hutan Simpan Terla A dengan keluasan dianggarkan seluas 0.5 ha.

Program ini telah disertai oleh 34 orang pelajar bersama 2 orang guru dari Sekolah Menengah Kebangsaan Kampung Raja dan wakil daripada Jabatan Alam Sekitar (JAS) Cameron Highlands. Program ini juga turut disertai oleh Timbalan Pengarah Perhutanan (Pembangunan II), Tuan Haji Azmer bin Mohamed, Penolong Pengarah Perhutanan (Latihan), Encik Haffiz bin Baharuddin, Pegawai Hutan Daerah Cameron Highlands, Encik Mohd. Shukri bin Mohd. Alip dan beberapa orang pegawai dari Bahagian Silvikultur dan Pemeliharaan Biologi Hutan, Ibu Pejabat Perhutanan Semenanjung Malaysia serta kakitangan daripada Pejabat Hutan Daerah Raub/Cameron Highlands dan Pejabat Pembangunan Hutan Pahang Barat. Sebanyak 1000 batang pokok telah berjaya ditanam semasa program tersebut dan spesies yang terlibat adalah Rhu sebanyak 120 pokok, Gerok sebanyak 300 pokok, Damar Minyak sebanyak 580 pokok dan Meranti Bukit sebanyak 100 pokok.

Kejayaan dalam pelaksanaan program ini menunjukkan Jabatan sentiasa memberi komitmen yang tinggi terhadap program penanaman semula pokok terutamanya di kawasan bekas Operasi Gading (Ops Gading) bagi memastikan kelestarian alam sekitar di Cameron Highlands dapat dipulihkan semula. Selain itu, Jabatan juga berharap dengan adanya program kerjasama bersama pelajar sekolah ini dapat memberi kesedaran kepada penduduk setempat terutamanya generasi muda dalam menjaga dan memelihara alam sekitar mereka.

Oleh yang demikian, Program Penghijauan Cameron Highlands ini akan sentiasa dilaksanakan dengan melibatkan lebih ramai orang awam bagi memastikan objektif Jabatan dalam memberi kesedaran kepada masyarat umum terhadap pemeliharaan alam sekitar adalah tercapai.

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

Map JPNP   Streetview JPNP   Instagram JPNP

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Khamis 09 Julai 2020.
Hari Ini 198
Semalam 297
Minggu Ini 1070
Bulan Ini 2276
Jumlah Pelawat 109878

Test

sasasasasasasasa