15 Disember 2017, Kuantan: Kesedaran terhadap kepentingan hutan bakau di daerah ini dibuktikan dengan penganjuran program 'Save Our Managroves' oleh MIECO Manufacturing Sdn Bhd di kawasan Hutan Simpan Paya Laut Cherating di sini, kelmarin.
Program kali pertama dengan kerjasama Pejabat Hutan Daerah (PHD) Kuantan, Pekan dan Maran itu membabitkan aktiviti mencari benih pokok bakau dan menanamnya secara gotong-royong.
Pengurus sumber manusia MIECO Manufacturing Abdul Wahab Mohamad berkata, sebanyak 200 pokok bakau ditanam pada program itu yang diharap menjadi benteng penahan hakisan tebing Sungai Cherating.
Menurutnya, pembabitkan komuniti pengurusan sumber perikanan Cherating, Jabatan Alam Sekitar dan anak yatim rumah D'nasti di sini menambahkan lagi keceriaan program kesedaran alam sekitar itu.
Katanya, pada program itu turut diadakan ceramah kesedaran terhadap kepentingan mengekalkan dan pemuliharan hutan bakau atau paya laut yang hanya terdapat di daerah ini, Pekan dan Rompin.
"Kakitangan MIECO Manufacturing, anak yatim dan kakitangan PHD Kuantan, Pekan dan Maran turut dibawa menaiki bot menyusuri Sungai Cherating bagi melihat sendiri taburan pokok bakau dan beberapa spesies lain.
"Kepakaran kakitangan PHD Kuantan, Pekan dan Maran banyak membantu menjayakan program, mereka membantu mencari benih pokok bakau seterusnya turut sama membantu menanam," katanya.
Beliau berkata, program kesedaran kepentingan hutan bakau akan terus diadakan pada masa akan datang sebagai usaha membantu kerajaan mengekalkan kehijauan negara selain mengawal kejadian hakisan.
Sementara itu penolong pegawai PHD Kuantan, Pekan dan Maran Norlaila Mohd Subari berkata, usaha MIECO Manufacturing mengadakan program kesedaran kepentingan hutan bakau seharusnya menjadi contoh kepada syarikat swasta lain.
Menurutnya, aktiviti menanam pokok bakau dan beberapa spesies lain dilakukan Jabatan Perhutanan Pahang bagi memastikan tidak berlaku kejadian hakisan sungai yang boleh menyebabkan banyak kerugian.
"Kita sentiasa bekerjasama dengan syarikat swasta bagi menjayakan program alam sekitar terutama membabitkan aktiviti penanaman pokok bakau dan spesies lain yang sesuai ditanam di kawasan paya laut.
"Jabatan turut terbabit dengan aktiviti menanam pokok ru dipesisir pantai termasuk pelbagai jenis balak di kawasan hutan bekas lesen di negeri ini," katanya yang akan terus berusaha menambah program penanam pokok.

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

Map JPNP   Streetview JPNP   Instagram JPNP

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Isnin 06 Julai 2020.
Hari Ini 207
Semalam 145
Minggu Ini 207
Bulan Ini 1413
Jumlah Pelawat 109015

Test

sasasasasasasasa