Kuantan, 23 September 2014 - Bertempat di Kompleks Dagangan Mahkota, Bandar Indera Mahkota, telah berlangsungnya Seminar ICT dan GIS Jabatan Perhutanan Negeri Pahang Tahun 2014 anjuran Unit Teknologi Maklumat, Pejabat Perhutanan Negeri Pahang. Seminar yang dihadiri oleh 100 orang kakitangan berpakaian seragam jabatan ini telah dirasmikan oleh Pengarah Perhutanan Negeri Pahang, YH. Dato' Haji Mohd. Paiz bin Kamaruzamanpada jam 9.30 pagi.

Seminar yang julung kalinya diadakan di jabatan ini dilihat telah berjaya mencapai sasaran objektifnya apabila mendapat sambutan yang memberangsangkan dari para peserta. Sebanyak tiga sesi ceramah telah disampaikan oleh tiga orang penceramah jemputan dari pelbagai agensi. Penceramah pertama adalah Puan Haznita binti Mohamad Lazim dari Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Wilayah Timur. Beliau telah menyampaikan ceramah berkaitan penguatkuasaan undang-undang dalam penggunaan media baru serta etika penggunaan media sosial yang baik. Manakala sesi kedua telah disampaikan oleh Encik Shaiffulnizam bin Mohamad, Guru SMK Padang Garuda. Beliau telah mengendalikan slot "Klinik IT" tersebut dengan memberi peluang kepada peserta mengemukakan sebarang soalan berkaitan penggunaan peralatan dan aplikasi ICT. Turut disampaikan ialah tips-tips membeli peralatan ICT mengikut keperluan sebenar pengguna. Untuk sesi ketiga, penganjur telah menjemput Encik Azni bin Abd Manaf, Renjer Hutan Pejabat Hutan Daerah Temerloh/Bera untuk menyampaikan perkongsian pengalaman beliau dalam mengendali dan menggunakan peralatan GPS dalam operasi hutan. Peserta diberi kesedaran akan kepentingan penggunaan GPS dalam melaksanakan kerja seharian terutamanya dalam operasi hutan.

Selain sesi ceramah, seminar ini turut membawa kelainan apabila menjemput empat agensi/syarikat untuk mengambil bahagian dalam acara pameran sepanjang seminar ini berlangsung. Empat syarikat tersebut ialah Telekom Malaysia (TMPoint), syarikat RS Ultimate Pristine yang mempromosi perkhidmatan rangkaian telekomunikasi Altel, syarikat Ibrahim Tradeform Sdn. Bhd yang mempromosi peralatan GPS dan perhutanan serta syarikat Bumblebee Technology Solutions yang mempromosi peralatan ICT. Seminar tersebut telah berkahir jam 5.00 petang.

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

Map JPNP   Streetview JPNP   Instagram JPNP

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Isnin 23 November 2020.
Hari Ini 74
Semalam 205
Minggu Ini 521
Bulan Ini 4684
Jumlah Pelawat 143797

Test

sasasasasasasasa