• Laman Utama
  • Arkib
  • Berita
  • 2016
  • Seminar Penguatkuasaan Bersepadu Dalam Pengurusan Hutan Berkekalan “Sehati Sejiwa Mencegah Rasuah Dalam Sektor Perhutanan” Dan Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP)

Kuantan, 15 November 2016 - Seminar bertajuk Penguatkuasaan Bersepadu Dalam Pengurusan Hutan Berkekalan “Sehati Sejiwa Mencegah Rasuah Dalam Sektor Perhutanan” Dan Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) anjuran Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) dengan kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Negeri Pahang telah berjaya diadakan di Hotel Vistana, Kuantan pada 15 Novermber 2016. Seramai lebih kurang 200 orang peserta telah menyertai seminar tersebut yang terdiri daripada kakitangan JPNP, Kontraktor Pengusahasilan, Kontraktor Pembangunan Hutan dan Pekilang Industri Berasas Kayu.

Tujuan seminar ini diadakan adalah untuk mendapatkan kerjasama dan merangka satu usaha pencegahan rasuah secara bersepadu dan secara berterusan melalui usaha dalaman yang melibatkan pihak swasta sektor perhutanan iaitu kontraktor pengusahasilan dan pembangunan hutan serta pekilang industri berasas kayu. Ia juga bertujuan untuk mendapatkan sokongan daripada semua pihak yang berkaitan dengan pengurusan hutan dan bagi meningkatkan kefahaman mengenai isu-isu integriti serta tadbir urus yang berkaitan dan seterusnya mencadangkan apa-apa penambahbaikan.

Seminar yang dirasmikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang, Yang Berhormat Dato' Sri Muhammad Safian bin Ismail itu telah diisi dengan tiga (3) pembentangan kertas kerja iaitu Pengurusan Hutan secara Berkekalan dan Penguatkuasaan Hutan Dalam Negeri Pahang oleh Dato' Mohd Zin bin Yusop, Timbalan Pengarah Perhutanan Negeri Pahang, Pengukuhan Integriti Dalam Sektor Perhutanan, Harapan dan Cabaran oleh Tuan Hairuzam Bin Mohamad Amin @ Hamim, Ketua Unit Integriti Perhutanan Semenanjung Malaysia serta Hasil Kajian, Isu dan Cadangan Serta Kesan Kepada Alam Sekitar oleh Prof Dr. Maketab Bin Mohamed dari Persatuan Pencinta Alam Sekitar Malaysia. Turut diadakan adalah sesi soal jawab antara ahli panel dan peserta seminar di penghujung seminar.

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

Map JPNP   Streetview JPNP   Instagram JPNP

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Isnin 23 November 2020.
Hari Ini 76
Semalam 205
Minggu Ini 523
Bulan Ini 4686
Jumlah Pelawat 143799

Test

sasasasasasasasa