ROMPIN: Unit Penguatkuasa Jabatan Perhutanan Negeri Pahang menahan 33 lori balak yang melakukan kesalahan memiliki pas pemindahan melebihi 24 jam sepanjang lima hari Ops Limau, di sini, hari ini.

Operasi terbabit juga berjaya mengesan dua kes pencerobohan di Hutan Simpan Kechau, Lipis dan Hutan Simpan Iban, di sini dan merampas sebuah jengkaut.

Pengarahnya, Datuk Dr Mohd Hizamri Mohd Yasin berkata, operasi sempena musim perayaan itu turut membabitkan agensi penguatkuasa lain seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Beliau berkata, Ops Limau diadakan membabitkan aktiviti sekatan jalan raya di 'laluan panas' di seluruh negeri yang sering digunakan sebagai laluan memindahkan kayu balak tanpa lesen dan pas pemindahan.

"Selain menumpukan laluan utama di negeri ini kita juga turut membuat sekatan jalan raya dibeberapa jalan negeri dan Persekutuan termasuk membabitkan jalan bersempadan dengan Pahang," katanya pada majlis penutup Ops Limau di stesen penguatkuasa timbang JPJ Palong, di sini, hari ini.

Hadir sama, Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan Jabatan Perhutanan Pahang, Mohd Rahim Ramli.

Mohd Hizamri berkata, Ops Limau itu disertai seramai 120 anggota penguatkuasa jabatan itu, JPJ dan PDRM dan sekatan jalan raya dilakukan waktu malam dan siang.

Beliau berkata,pihaknya akan terus melakukan operasi menerusi Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) penguatkuasa bagi mengesan dan melumpuhkan aktiviti kesalahan hutan diatas jalan raya dan kawasan hutan.

"Pada tahun lalu, pihaknya mengesan 44 kes kesalahan pencerobahan dan memindahkan hasil hutan di kawasan hutan simpan, hutan kerajaan dan hutan tanah milik.

"Bagi tempoh sama, kita mengumpul hasil denda dan kompaun membabitkan pelbagai kesalahan hutan sebanyak RM1.7 juta," katanya.

Sumber : Berita Harian oleh Mohd Rafi Mamat
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

Map JPNP   Streetview JPNP   Instagram JPNP

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Selasa 22 September 2020.
Hari Ini 293
Semalam 418
Minggu Ini 711
Bulan Ini 6418
Jumlah Pelawat 129855

Test

sasasasasasasasa