Program Kesedaran Pemuliharaan Alam Sekitar Anjuran Bersama JPNP dan UTM

8 Jun 2023 (Khamis) - Seramai 60 orang peserta dari Kolej Komuniti Tapah dan NGO telah menyertai Program Kesedaran Pemuliharaan Alam Sekitar anjuran bersama JPNP dan UTM.
Sebanyak 350 anak pokok dari spesies Araucaria, Gerok, Mempening dan Damar Minyak telah ditanam di Hutan Simpan Terla B, Daerah Cameron Highlands dalam program ini.
JPNP sentiasa menyambut baik pelawaan dan kerjasama dari semua pihak bagi bersama-sama menghijaukan Negeri Pahang amnya dan Daerah Cameron Highlands khususnya.

Execellence Green Tourism Award

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) telah menerima dua anugerah iaitu Execellence Green Tourism Award masing-masing untuk Taman Eko-Rimba Mossy Forest, Daerah Cameron Highlands dan Taman Negeri Rompin, Daerah Rompin pada 30 Mac 2023 bertempat di Rekascape, Cyberjaya.
 
Kedua-dua anugerah tersebut telah disampaikan dalam majlis International Conference on Cultural Tourism and Education 2023 Malaysia (Selangor and Pahang) and China (Heilongjiang) Cultural Economy Coorporation Summit (ICCTE 2023). Majlis anjuran Malaysia-China Cultural Tourism Association dan ECI Higher Education tersebut memberi pengiktirafan kepada Kerajaan Negeri Pahang dan JPNP dalam komitmen dan usaha pembangunan produk ekopelancongan berasaskan sumber hutan dan pemeliharaan sumber biodiversiti secara mampan.
 
Anugerah-anugerah tersebut telah disampaikan oleh YBrs. Encik Mohd Yusri bin Mohd Yusoff, Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan), Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya.

 

Program Konservasi Denai Gunung Irau Sempena Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan Mossy Forest, Cameron Highlands

Pada 13 Mac 2023, satu program konservasi denai Gunung Irau telah diadakan melibatkan 16 kakitangan Jabatan serta penyelidik dari Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Angkatan Pertahanan Awam (APM).
 
Objektif program adalah untuk meninjau tahap keselamatan denai selain menilai hidupan flora dan fauna yang ditemui di sepanjang denai sepanjang 3 km tersebut. Gunung Irau yang berketinggian 2,110 meter dari aras laut merupakan gunung ke-11 tertinggi di Semenanjung Malaysia dan antara gunung yang paling senang diakses oleh orang awam, menjadikannya destinasi popular oleh pendaki 'beginner' dan 'intermediate'.
 
Sebarang pertanyaan mengenai Gunung Irau sila hubungi Pejabat Hutan Daerah Cameron Highlands dan dapatkan khidmat Malim Gunung Perhutanan sebelum memulakan pendakian.

Ekspedisi Kepelbagaian Biologi Hutan Mossy Forest, Cameron Highlands

Ekspedisi Saintifik Biologi Hutan Mossy Forest, Cameron Highlands telah bermula pada 10 Mac 2023 (Jumaat) dan telah mengumpulkan seramai 70 orang penyelidik dari 10 bidang kajian. Antaranya ialah tumbuhan, eko-pelancongan, burung, reptilia, avifauna, fungi, geologi, mamalia, serangga dan lain-lain. Perasmian ekspedisi ini telah disempurnakan oleh Timbalan Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia (Operasi dan Teknikal), YBhg. Dato' Rahim bin Rani pada hari sama jam 8.30 malam di Nova Highlands Hotel.

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) telah melantik Prof. Emeritus Dato' Dr. Abdul Latiff bin Mohamad yang mempunyai kepakaran dalam bidang botani dan biologi pemuliharaan sebagai Ketua Ekspedisi. Beliau merupakan pesara Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan masih bergiat aktif dalam penyelidikan berkaitan perhutanan. Kajian dalam ekspedisi yang akan berlangsung selama lima hari (tiga hari kajian di lapangan) ini bertumpu di sekitar Taman Eko Rimba (TER) Mossy Forest dengan empat denai disediakan sebagai kawasan kajian yang boleh dimasuki oleh penyelidik. Jabatan juga turut mendapat kerjasama Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Persatuan Malim Gunung Perhutanan Daerah Cameron Highlands (PMGPCH)  yang bertindak sebagai pasukan keselamatan dan trail master bagi setiap denai.

YBhg. Dato’ Rahim bin Rani telah memulakan hari pertama ekspedisi melalui sesi flag-off sebagai simbolik pelepasan peserta dan bermulanya Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan Mossy Forest, Cameron Highlands.

Peserta telah dibahagi mengikut denai-denai kajian yang telah ditetapkan oleh JPNP bagi membantu para peserta ekpedisi saintifik menjalankan kajian. Terdapat empat denai disediakan yang mempunyai daya tarikan dan keunikan yang tersendiri iaitu:
Denai 1 – Boardwalk dan sekitar Dataran Irau
Denai 2 – Denai Puncak Mat
Denai 3 – Denai Mini Irau
Denai 4 – Denai Corybas

Terdapat juga kumpulan penyelidik yang menjalankan kajian pada sebelah malam iaitu penyelidik kelawar dan reptilia.

Terdapat beberapa spesies endemik di Cameron Highlands telah ditemui sepanjang espedisi ini. Antaranya adalah spesies Macrocalamus schulzi (Schulz's Reed Snake) yang masih tiada nama tempatan. Ular ini telah ditemui oleh Penyelidik dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT). Spesies endemik reptilia lain yang turut ditemui ialah Malayodracon robinsonii (Robinson's Angle-headed Lizard) dan Niviventer cameroni (Cameron Highlands white-bellied rat). Kedua-dua spesies ini telah ditemui oleh kumpulan penyelidik reptilia dari UMT dan Universiti Malaysia Kelantan (UMK). Manakala pasukan penyelidik dari bidang geologi telah menemui dua jenis batuan utama iaitu granit dan batuan kuarza. Daik kuarza merupakan penemuan terbaru dan belum dipetakan lagi di cameron Highlands. Selain kajian flora dan fauna, pasukan penyelidik juga melakukan kajian bagi penilaian risiko denai pendakian ke Gunung Irau.
Pelbagai spesies lumut dan paku pakis juga telah direkodkan dalam ekspedisi ini.

Penemuan pada kali ini telah menepati objektif ekspedisi santifik iaitu memperkaya dan mengemaskini gedung ilmu dan pendokumentasian tentang biodiversiti yang masih banyak tersimpan dan belum diteroka di dalam kawasan TER Mossy Forest. Selain itu juga ianya menggalakkan jaringan kerjasama penyelidikan dari Institusi Pengajian Tinggi (IPT) dan agensi penyelidikan kerajaan.

Operasi Penguatkuasaan Secara Bersepadu di Hutan Simpan Bukit Tinggi, Bentong

Pada 1 dan 2 Mac 2023 satu Operasi Penguatkuasaan Secara Bersepadu telah diadakan di Hutan Simpan Bukit Tinggi, Daerah Bentong.

Operasi ini dianggotai oleh 68 orang terdiri dari Seksyen Penguatkuasaan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP), Pejabat Hutan Daerah Bentong, Pejabat Pembangunan Hutan Pahang Barat, Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Unit Penguatkuasaan Negeri Pahang (UPNP) dan Pejabat Daerah & Tanah Bentong bertujuan untuk memusnahkan tanaman dan kongsi yang dibina secara haram di dalam hutan simpan berkenaan.

Sejumlah 250 pokok hutan turut ditanam semula oleh anggota operasi di kawasan ini setelah operasi selesai dijalankan. Pokok-pokok ini akan dipantau dan dirawat secara berjadual oleh Pejabat Pembangunan Hutan Pahang Barat.

  • 1
  • 2

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

Map JPNP   Streetview JPNP   Instagram JPNPFacebookJPNP

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Sabtu 23 September 2023.
Hari Ini 303
Semalam 171
Minggu Ini 303
Bulan Ini 7260
Jumlah Pelawat 393414
Test

sasasasasasasasa