Susulan daripada kejadian longgokan kayu yang ditemui di Sungai Kerau di Jambatan Sri Telemong, Karak dalam daerah Bentong, Pahang yang tular dan menjadi perbincangan hangat di media sosial kebelakangan ini, Jabatan Perhutanan Negeri Pahang ingin menegaskan bahawa longgokan kayu tersebut telah dibawa ke hilir oleh kejadian kepala air dari hulu Sungai Kerau ke jambatan Sri Telemong.
 
Semakan pada 22 Disember 2021 iaitu selepas laluan jalan raya dibuka kepada umum, didapati sesetengah kayu tersebut adalah kayu yang masih berakar, terdapat kesan patah secara semulajadi (tiada kesan mata gergaji) dan sesetengahnya juga telah tidak berkulit akibat pusaran kepala air. Sisa-sisa kayu yang lain pula telah patah dan menjadi serpihan kecil. Ini jelas mebuktikan bahawa ciri-ciri kayu ini bukan berpunca dari aktiviti pembalakan.
 
Manakala kayu-kayu yang terdapat kesan potongan pula adalah potongan yang dibuat oleh kontraktor Konsesi Jalan Roadcare Sdn. Bhd. untuk kerja pengalihan sebahagian kayu di atas jalan yang menghalang laluan jalan selepas kejadian banjir bagi membolehkan laluan dibuka kepada kenderaan.
 
Data daripada Jabatan Pengairan dan Saliran Negeri Pahang pada 18 Disember 2021 menunjukkan purata taburan hujan terkumpul di Bentong dan Karak ialah sebanyak 155mm yang mana dikategorikan sebagai sangat lebat dan lazimnya menyebabkan banjir kilat.
Taburan hujan yang tinggi ini telah menyebabkan kejadian tanah runtuh berlaku di kawasan berbukit yang membawa pokok-pokok dan batu-batuan ke sungai, seperti yang berlaku di Hulu Langat, Selangor baru-baru ini.
 
Saksi kejadian juga menjelaskan kejadian kepala air di kawasan ini adalah sangat besar dan berukuran setinggi bangunan dua tingkat yang membawa batuan dan pokok-pokok lalu tersangkut di Jambatan Sri Telemong.
 
Hulu Sungai Kerau adalah berpunca dari kawasan berbukit dalam Hutan Simpan Lentang yang mana hutan simpan ini telah diwartakan sebagai Hutan Tadahan Air pada tahun 2002. Jabatan mengesahkan tiada sebarang aktiviti pembalakan berkuatkuasa di kawasan ini sejak pewartaan ini dibuat. Justeru longgokan kayu yang hanyut bersama kepala air tersebut bukanlah berpunca dari tebangan pokok akibat daripada mana-mana aktiviti pembalakan yang diluluskan oleh kerajaan di kawasan tersebut.

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

Map JPNP   Streetview JPNP   Instagram JPNPFacebookJPNP

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Isnin 20 Mac 2023.
Hari Ini 95
Semalam 251
Minggu Ini 606
Bulan Ini 6178
Jumlah Pelawat 346029
Test

sasasasasasasasa