Majlis Perasmian Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Kebangsaan Tahun 2022 pada 26 Mac 2022 majlis telah disempurnakan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Pahang.

Majlis yang diadakan di Koridor Ekologi Central Forest Spine (CFS) PL1, Hutan Simpan Tanum, Sungai Yu di daerah Lipis ini turut dihadiri oleh Yang Amat Berhormat Menteri Besar Pahang dan Yang Berhormat Menteri Tenaga dan Sumber Asli.

Hari Hutan Antarabangsa yang disambut pada 21 Mac setiap tahun ini disambut bersama Kempen Penghijauan Malaysia yang mula dilancarkan pada 5 Januari 2021 yang lalu. Tema sambutan peringkat kebangsaan pada tahun ini ialah “Hutan Untuk Kesejahteraan Masyarakat.”

KDYMM Tuanku turut bercemar duli menanam anak pokok spesies tampoi di tapak perasmian dan menyampaikan anak-anak pokok kepada wakil agensi dan komuniti tempatan sebagai tanda sokongan kepada Kempen Penghijauan Malaysia.

YAB Menteri Besar Pahang turut mengumumkan pertambahan keluasan Hutan Simpanan Kekal (HSK) sebanyak 127.89 hektar di dalam koridor ekologi CFS tersebut yang dinamakan Hutan Simpan Ulu Jelai - Hutan Simpan Tanum. Ini adalah merupakan komitmen Kerajaan Negeri Pahang bersama Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) menyokong penuh hasrat kerajaan persekutuan dengan menambah kawasan berhutan di Semenanjung Malaysia.

Bersempena dengan sambutan ini juga, pada 16 Mac 2022 yang lalu JPNP telah mengadakan Program Pra-Penanaman Pokok di bawah projek Improving Connectivity of the Central Forest Spine (IC-CFS). Sebanyak 2,000 anak pokok pelbagai spesies yang terdiri daripada meranti sarang punai, merawan, perah, kerdas dan petai telah ditanam di dalam kawasan Kompartment 3, Hutan Simpan Tanum di Koridor Ekologi CFS-PL1. Seramai 200 peserta yang terdiri daripada agensi kerajaan, komuniti setempat dan NGO telah menyertai program berkenaan.

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

Map JPNP   Streetview JPNP   Instagram JPNPFacebookJPNP

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Rabu 08 November 2023.
Hari Ini 32
Semalam 122
Minggu Ini 1461
Bulan Ini 2031
Jumlah Pelawat 408542
Test

sasasasasasasasa