Jabatan Perhutanan Negeri Pahang dengan kerjasama Ibu Pejabat Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia telah mengumpul seramai lebih 30 orang penyelidik daripada pelbagai agensi dan institusi yang bergabung dalam Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi bermula 17 hingga 21 September 2022.

 

Ekspedisi ini disusun untuk merungkai kekayaan sumber biodiversiti dan potensi produk ekopelancongan baharu yang terdapat di Hutan Simpan Jerantut (Tambahan), Ulu Cheka, Jerantut.

Ia telah berakhir dalam satu majlis penutup yang disempurnakan oleh Encik Rosilan bin Said, Ketua Penolong Pengarah (Pembangunan) Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) pada 21 September 2022 di Lang Buana Resort, Ulu Cheka.

 

JPNP merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada seluruh tulang belakang program ini:

 

1. Ibu Pejabat Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia.

 

2. Semua peserta penyelidik dari IPTA, NGO dan badan swasta.

 

3. Persatuan Pemandu Pelancong Mukim Ulu Cheka (PAMUC).

 

4. Ketua komuniti dan penduduk Ulu Cheka.

 

5. Medal Lion Creative selaku pengurus lojistik yang dilantik, merangkap rakan strategik kepada jabatan, penyelidik dan PAMUC.

 

6. Dan semua petugas serta individu yang menyokong sepanjang perjalanan ekspedisi ini secara langsung atau tidak langsung.

 

Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan Ulu Cheka 2022 ini menjadi satu penanda aras baharu bagi JPNP melaksanakan usaha ke arah eko-pelancongan yang mampan.

Semua hasil kajian dan info yang diperolehi akan dikumpul secara bersama oleh semua pihak dan seterusnya diolah menjadi cadangan-cadangan dalam pelbagai bentuk penyampaian. Antaranya ialah pelan pembangunan eko-pelancongan yang lebih bersasar serta mengutamakan aspek konservasi, pelan pemuliharaan, bahan-bahan promosi dan sebagainya.

 

Dari masa ke semasa usaha-usaha untuk Ulu Cheka ini akan terus diberikan komitmen supaya ianya kekal menjadi fokus utama JPNP. Satu permulaan penuh sinar harapan ke arah pelaksanaan yang bakal menjulang misi dan visi JPNP untuk negeri Pahang.

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

Map JPNP   Streetview JPNP   Instagram JPNPFacebookJPNP

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Isnin 20 Mac 2023.
Hari Ini 96
Semalam 251
Minggu Ini 607
Bulan Ini 6179
Jumlah Pelawat 346030
Test

sasasasasasasasa