Seramai 26 orang peserta Program Buy Back Guarantee Cameron Highlands dari Kg. Rening dan Kg. Terakit, Ringlet telah dibawa melawat ke tapak-tapak semaian yang diusahakan oleh komuniti Orang Asli di Tasik Chini sekitar Kg. Cendahan dan Kg. Tanjung Puput pada 8 November 2022.

Lawatan ini bertujuan memberi pendedahan kepada peserta untuk mengusahakan tapak semaian sendiri dan berpeluang berkongsi pengalaman bersama peserta program di Tasik Chini yang telah berjaya mendapatkan pulangan hasil jualan anak pokok kepada jabatan.

Program Buy Back Guarantee yang merupakan satu inisiatif yang diperkenalkan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) telah dibuka penyertaannya kepada komuniti Orang Asli di Tasik Chini sebagai projek perintis bermula pada tahun 2021. Dalam program ini, JPNP telah membantu peserta membina tapak semaian dengan membekalkan peralatan asas manakala peserta perlu mencari anak benih dan disemai menjadi anak pokok untuk dijual kepada jabatan.

Untuk rekod, peserta program ini telah berjaya menjual hampir 10,000 anak pokok kepada JPNP dengan harga belian RM3.00 bagi setiap anak pokok. Program berbentuk perhutanan sosial ini secara tidak langsung dapat memberi peluang menjana ekonomi sampingan para peserta.

JPNP akan meneruskan program ini di Kg. Rening, Cameron Highlands dalam masa terdekat. JPNP juga sentiasa komited untuk melaksanakan aktiviti pemeliharaan dan pemuliharaan kawasan hutan bersama masyarakat di bandar mahupun di luar bandar.

Info Jabatan

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang
Tingkat 5, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota, 25990 Kuantan,
Pahang, Malaysia.
Tel: +(609) 5732911
Fax: +(609) 5736152
Emel: forestry[at]pahang[dot]gov[dot]my

Map JPNP   Streetview JPNP   Instagram JPNPFacebookJPNP

Paparan & Statistik Pelawat

Paparan terbaik melalui Mozilla Firefox dan Google Chrome dengan resolusi 1024 x 768 ke atas.
Laman Web ini menggunakan SUSUN ATUR RESPONSIF.

Kemaskini Terakhir : Isnin 20 Mac 2023.
Hari Ini 123
Semalam 210
Minggu Ini 844
Bulan Ini 6416
Jumlah Pelawat 346267
Test

sasasasasasasasa